TenCate verwacht de komende maanden een overname aan te kunnen kondigen. Er wordt reeds gepraat met ,,meer dan één partij”. Het bedrijf, dat onder meer kunstgras en beschermende materialen voor militairen maakt, heeft nu ongeveer 150 miljoen euro in de overnamekas zitten, maar wil dat bedrag verhogen. Hoe dat gebeurt, is nog niet duidelijk. Topman Loek de Vries liet weten dat een emissie op dit moment geen optie is.

Een overname binnen de sector composieten heeft de prioriteit, aldus De Vries. TenCate kijkt met name naar een overname op het zuidelijk halfrond. Brazilië is een sterke groeimarkt, stelde De Vries.

Optimistische verwachtingen

De topman heeft optimistische verwachtingen voor de rest van 2010. In het tweede halfjaar zal de winst 30 tot 45 procent hoger liggen dan in dezelfde periode vorig jaar, voorspelde hij.

In de eerste zes maanden van dit jaar kwam de winst uit op 19,6 miljoen euro, ten opzichte van 10 miljoen euro (inclusief eenmalige lasten) in de eerste helft van 2009. De omzet steeg met 5 procent tot 454,6 miljoen euro.

Kunstgrasactiviteiten

Met name de omzet en winst in de kunstgrasactiviteiten zag Ten Cate sterk groeien. Dat was vooral het gevolg van kostenbesparingen en andere efficiëntie-maatregelen.

De omzet van een van de paradepaardjes van TenCate, de beschermende stof Defender M, kwam lager uit. TenCate levert de stof vooral aan het Amerikaanse leger en die bestelde de afgelopen periode minder doordat de print veranderde. Het bedrijf verwacht een herstel in de rest van 2010. De omschakeling naar een nieuwe camouflageprint is inmiddels voltooid, aldus De Vries.

Overheden

TenCate, dat bij de verkoop van veel producten te maken heeft met overheden, meldde eerder deze week dat het een drietal prominente adviseurs heeft aangesteld om zich beter te positioneren op de internationale markt. Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer, generaal buiten dienst Dick Berlijn en de voormalige president van Boeing in Noord- en West-Europa, Kees Blekxtoon, zullen hun netwerken en contacten aanwenden om buitenlandse regeringen te overtuigen van de kwaliteiten van TenCate. ,,Overheden hebben hun eigen dynamiek en wij kunnen daarbij een lobbymechanisme goed gebruiken'', aldus De Vries.

Beleggers toonden zich zeer tevreden over de vooruitzichten van TenCate. Het aandeel noteerde in de middaghandel 8,5 procent hoger op 20,58 euro en was daarmee de sterkste stijger aan het Damrak.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl